نحوه شکایت از جرائم اینترنتی و رایانه ای - هواشناسی پارسی | هواشناسی ماهواره ای
سفارش تبلیغ
امّا حقّ شما برمن . . . این است که به شما بیاموزم تا نادانی نکنید و ادب آموزم تا بدانید . [امام علی علیه السلام]
 

...برای بازگشت به صفحه اصلی و پیش بینی روزانه آب و هوا اینجا کلیک کنید

جمعه 93 مرداد 31 , ساعت 1:9 عصر

نحوه شکایت اینترنتی از وب سایت های کلاهبردار در سازمان قضایی و پلیس فتا

گام اول : ابتدا اطلاعات خود را قوی نمایید

متاسفانه با اینکه قانون جرائم رایانه ای  مصوب 1388/11/11 خیلی از ضعفها در باره جرائم اینترنتی را پوشش داده است اما قانون کاملی نیست و ممکن است برای شما مشکلی پیش آمده باشد که شمول این قانون نباشد . در این گونه مواقع میتوانید به اسناد قوانین مدنی اقدام نمایید که برای ان هم لازم است کتاب قانون را پیش روی خود بگذارید و رویه های قضایی را مطالعه فرمایید . خوشبختانه در دانشگاه درسی در این رابطه داشته ایم که در این گونه مواقع خیلی کمک میکند . اما بحثی که میخواهیم امروز بدان بپردازیم خود قانون جرائم رایانه ای ، نحوه و مراحل شکایت و پیگیری آن است .

قبل از هر چیز قصد دارم اتفاقی که برای جومینا افتاده بود را توضیح دهم . همانگونه که مطلعید حدود 2 هفته پیش قالب جومینا تغییر یافت فردای روزی که قالب تغییر یافت یکی از مدیران جومینا که خیلی هم آدم وسواسی هست با من تماس گرفت و گفت که وقتی با یوزر و پسور مدیر وارد سایت میشود یک اشکالی در قالب وجود دارد من هم قول دادم که اشکال مطرح شده را برطرف کنم متاسفانه حجم کاری و کمبود وقت اجازه این کار را نداد و من هم فراموش کردم 2 روز بعد دیدم قالب جدید جومینا را در سایتی قرار داده اند برای دانلود . من خیلی متعجب شدم و بلافاصله دریافتم که قالب اصطلاحا ریپ شده تا انجا که یادم بود فایل زیپ شده ای در هاست قرار نداده بود که بخواد قالب ریپ بشه لذا سریعا رفتم سراغ هاست و دیدم بله مدیر محترمی که مثل برادر هم میمونه برام قالب را زیپ کرده که  دانلودش کنه و خودش اشکال را برطرف کنه و فایل زیپ شده را پاک نکرده لذا قالب ریپ شده و سایت مزبور هم با افتخار قالب ما را برای دانلود قرار داده . 4 حالت برای ما وجود داشت . اول اینکه سریعا قابمون را عوض کنیم دوم اینکه مقابله به مثل کنیم و قالب اون سایت را بزنیم سوم اینکه .... (مصادق جرائم رایانه ای )   و چهارم اینکه شکایت قانونی کنیم. از بین این 4 راه حل راه چهارم را که به نظر منطقی تر میامد را برگزیدیم 

لذا شروه با تماس با وکیل گروه و همچنین مطالعه قوانین نمودیم

در این مورد جرم اتفاق افتاده در 3 مجموعه طبقه بندی میشد

الف) قانون جرائم رایانه ای

ماده (1) هرکس به طور غیرمجاز به داده ‎ها یا سیستم های رایانه ‎ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

ماده (12) هرکس به طور غیرمجاز داده ای متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده‌ ها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از یک تا بیست میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

ماده (25) هرکس مرتکب اعمال زیر شود، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد:ا

  • لف) تولید یا انتشار یا توزیع یا معامله داده ها یا نرم افزارها یا هر نوع ابزار الکترونیکی که صرفاً به منظور ارتکاب جرائم رایانه ای به کار می روند.
  • ب) فروش یا انتشار یا در دسترس قرار دادن گذرواژه یا هر داده ای که امکان دسترسی غیرمجاز به داده ها یا سیستم های رایانه ای یا مخابراتی متعلق به دیگری را فراهم می کند.
  • ج) آموزش نحوه ارتکاب جرایم دسترسی غیرمجاز، شنود غیرمجاز، جاسوسی رایانه‌ ای و تخریب و اخلال در داده‌ ها یا سیستم‌ های رایانه‌ ای و مخابراتی.

تبصره ـ چنانچه مرتکب اعمال یاد شده را حرفه خود قرار داده باشد، به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.

در مورد ماده 25 به دلیل اینکه سایت مزبور قراردادن قالب سایت های دیگر را حرفه خود قرار داده بود کاملا این مورد صدق میکرد و تنها کافی بود یک شاکی دیگر نیز پیدا میشد که با تماس با سایر دوستان چندین شاکی هم پیدا شد

ب) قانون حمایت از حقوق پدید آوردندگان 

ماده 2- نرم‌افزار عبارتست از مجموعه برنامه‌های رایانه‌ای، رویه‌ها، دستورالعملها و مستندات مربوط به آنها و نیز اطلاعات مربوط به عملیات یک سیستم رایانه‌ای که دارای کاربری مشخص بوده و بر روی یکی از حاملهای رایانه‌ای ضبط شده باشد. ( لذا قالب میتواند نرم افزار محسوب گردد )

ماده 15- اشخاصی که نرم‌افزاری را با تغییراتی که عرفاً نتوان آن را یک نرم‌افزار جدید به حساب آورد، به نام خود ثبت، تکثیر، منتشر، عرضه و یا بهره برداری نمایند، حقوق پدیدآورنده نرم‌افزار یاد شده را نقض کرده‌اند.

ماده 17- اشخاصی که با علم و اطلاع از عدم رعایت حقوق پدیدآورنده، نرم‌افزاری را که بدون اجازه پدیدآورنده منتشر یا عرضه شده‌است تهیه و مورد بهره برداری قرار دهند، ناقض حقوق پدیدآورنده محسوب می‌گردند.

ماده 1حق نشر، عرضه، اجرا و حق بهره‌برداری مادی و معنوی نرم‌افزار رایانه‌ای متعلق به پدیدآورنده‌ی آن است. نحوه‌ی تدوین و ارائه‌ی داده‌ها در محیط قابل پردازش رایانه‌ای نیز مشمول احکام نرم‌افزار خواهد بود. مدت حقوق مادی سی (30) سال از تاریخ پدید آوردن نرم‌افزار و مدت حقوق معنوی نامحدود است.

ج) قوانین مدنی

که شامل اخلال در نظم عمومی و سرقت میگردد. متاسفانه در حال حاضر به بندهای مواردی که به این قانون مربوط میشود دسترسی لازم را ندارم که براتون قرار بدم به محض اینکه توانستم این قسمت را آپدیت میکنم .

این ها قوانینی است که تنها برای انتشار یک قالب مصداق دارد به شما پیشنهاد میکنم صفحه مصداق جرائم رایانه ای  را نیز مطالعه فرمایید .

بسیار خوب حال که دستمان پر میباشد و بر قوانین احاطه پیدا نموده ایم نوبت به تشریح و ارائه دادخواست میباشد .

گام دوم دادخواست :

 

اولین گام برای شما ارائه دادخواست به دادسرامربوطه میباشد در مورد کیس ما چون موضوع مربوط به سرقت هم میشد میتوانستیم هم به دادسرای جانائی مراجعه کنیم البته شما به هر کس بگید میگه باید برید به دادسرای مربوط به جرائم رایانه ای اما اگر به دادسرای جنایی هم مراجعه نمایید اگر موردتون سرقت اطلاعات هم باشه مشکلی نداره اتفاقا از بعضی جهات برای شما شاکی بهتر و برای متهم بدتره . لذا ما به توصیه وکیلمون به این دادسرا مراجعه کردیم .

دادسرای جنائی نامه ای برای آگاهی مینویسه و خواستار تحقیق میشه آگاهی هم موضوع را به پلیس فتا ارجاع میده

این راهی بود که ما تا پلیس فتا رفیتم . پلیس فتا باید جواب دادسرا بره منتها زمانی که در فتا بودیم مسئول آنجا به ما گفت که برای اینکه کارتون زود تر راه بیوفته برید همین نامه را از دادگاه عمومی بگیرید دادگاه های جنایی شلوغه و کار عقب میوفته اما از نظر قانون مشکلی نیست . از طرف دیگه احکام دادگاه های جنائی سنگینه و .. خلاصه دوباره به دادسرای عمومی مراجعه کردیم و نامه خانم دادیار را گرفتیم 5 طبقه که پایین آمدیم من نامه را تازه خواندم و دیدم دادیار محترم نوشته آی پی متهم استخراج و به این دادیاری اعلام شود . دوباره 5 طبقه برگشتیم بالا متن نامه را با توضیحات مفصل تغییر دادیم

اما مراحلی که باید طی کنید

ابتدا میباید متن دادخواست خود را تهیه نمایید . در این مرحله سعی نمایید بسیار بسیار ساده مشکل خود را عنوان نمایید از بکار بردن اصطلاحات فنی و حتی ماده قاونی با تشریح و تفسیر بپرهیزید این کار در آینده لازم است و برای مرحله اول نیاز نیست .

متنی که ما برای ارائه به دادسرا تهیه نموده بودیم به شرح زیر است

 

دادستان محترم دادسرای عمومی و انقلاب
سلام علیکم
با احترام اینجانب امیر  رضا تهرانی مدیر وب سایت joomina.ir   ثبت شده در ستاد ساماندهی وزارت ارشاد جمهوری اسلامی ایران حدودا 7 روز پیش قالب جدید وب سایت مذکور را طراحی نموده ام که این قالب وب سایت اختصاصا متعلق به خودم می باشد و از کسی یا جایی نگرفته ام. اخیرا متوجه شده ام مدیران سایت *******  با شگرد های خاص در فضای مجازی به این برنامه دست یافته  و آنرا در اینترنت به معرض انتشار عموم گذاشته اند و با این عمل ، وی به بنده خسارت مالی وارد نموده اند   لذا خواهسمند است بر اساس قانون جرائم رایانه ای ،
ماده (1) ،ماده (12)،ماده (25) جهت جلوگیری هرچه بیشتر از انتشار برنامه فوق در فضای سایبری دستورات لازم را جهت پیگیری و مسدودیت سایت فوق الذکر ، تامین زیان وارده نتیجه عمل فوق الذکر برای اینجانب و همچنین تامین هزینه های دادسری صادر فرمایید .

 

همانطور که گفتم بسیار ساده باید بنویسید نه کسی وقت دارد نامه بلند بالای شما بخواند و نه در این مرحله لازم است این کار را انجام دهید فقط توجه داشته باشید که اتهامی که توانایی اثبات آن را ندارید شما عنوان ننمایید مثلا ننویسید قالب من و یا برنامه من سرقت شده است میتونید بگید برنامه من منتشر شده و اما از نحوه دستیابی به ان بی اطلاع هستم مطمئنا نتیجه ای که باید گرفته شود گرفته میشود .

نتیجه این نامه این است که دادیار مستقیم به پلیس فتا مینویسد که مراتب را بررسی و متهم را احضار نمایند تا بدین جای کار که هیچ میرید پیش پلیس فتا که البته قبلش هم باید بعضی چیز ها را اماده کنید

اما چند نکته :

  1. موبایل خود را در دادسرا نبرید ازتون میگیرند 
  2. قبل از ورود میباید از دو در پوشه تهیه کنید
  3. همین متن نامه میباید در فرم های مخصوص نوشته شود که میرزا بنویس ها دم در براتون همین متن را مینویسند فقط توجه داشته باشید از خودشون چیزی ننویسند که گرفتارتون میکنه
  4. بهتره همین متن را هم تایپ شده در پرونده قرار بدید چون سر دادیار شلوغه و این ها هم بد خط مینویسند به دادیار بگید که متن تایپ شده همون نقاشی هست که میراز بنویس مربوطه نموده است
  5. پس از پر نمودن شکایت در فرم مخصوص باید تمبر هم باطل کنید که دم در دادسرا این کار را انجام میدهند

گام سوم پلیس فتا :

با نامه دریافتی میباید به پلیس فتا مراجعه کنید اما توجه داشته باشید که از دید قانون ایران همه بیگناهند مگر انکه خلافش ثابت بشه لذا قبل از آنکه به پلیس مراجعه نمایید از صفحاتی که جرم در ان ها اتفاق افتاده است پرینت بگیرید ( بهتر است رنگی باشد )

فایل های اصلی خود را درون یک سی دی کپی نمایید و ضمیمه نمایید .

از تمامی برگ ( دادخواست + نامه دادیاری ) 2 سری کپی تهیه نمایید و یک پوشه و 2 عدد گیره نیز برای پانچ نمودن از قبل همراه خود داشته باشید . یکسری از کپی ها را برای خود نگه دارید

به کاری که انجام میدهید اطمینان داشته باشید ! این مورد از همه مهم تر است چرا که همانطور که ابتدای این مبحث گفته شد پلیس هم باید بداند که شما به شکایتتان اطمینان دارید زمانی که وارد پلیس فتا میشوید و نامه دادیاری را تحویل میدهید در پوشه ای قبلا تهیه نموده اید مورد باز جویی قرار میگیرید .

قبل از هر چیزی به شما بگویم که لزوما شما حق ایراد اتهام ندارید این مورد بعدها ممکن است به ضرر شما تمام شود لذا در برگه بازجویی اولیه تنها به موارد قانونی که از آن ها اطمینان دارید بپردازید و بقیه موارد را بگید من از نحوه انجام این کار اطلاعی ندارم مثلا این جمله که من بگویم فایل های من دست آقای فلانی است و خود وی هم به این موضوع اذعان دارد و من اطلاع ندارم که وی چگونه به این فایل ها دست یافته است همانند این است که بگویم آقای فلانی فایل های من را دزدیده است . جمله اول بار حقوقی ندارد اما جمله دوم دارای بار حقوقی است . پلیس فتی که مسئول تحقیق است کاملا متوجه میشود که شما چرا اینگونه نگارش مینمایید فراموش نکنید که من و شما سالی یکبار به این مرکز مراجعه میکنیم اما ان ها هر روز با این دسته از شکایات در ارتباطند لذا در این مورد از هر کارشناسی کارشناس ترند و همه نوع آدمی هم دیده اند منتها این شمایید که باید بتوانید بدون نقض نمودن قانون حق خود را استیفا نمایید

خلاصه برگه باز جویی که پر شد از پلیس فتا بخواهید صفحاتی که جرم در ان ها اتفاق افتاده است را مرور نماید و برگه هایی که از قبل پرینت گرفته اید را بدیهید براتون بزارند در پروندتون و روش حتما تایید کنند که این چاپ ها دقیقا مطابق صفحاتی مرور شده است از طرفی از پلیس فتا نیز بخواهید فایلی که متهم در سایت خود قرار داده است را نیز دانلود نماید . لطفا این موارد را فراموش ننمایید .

با طی تمامی مراحل پلیس فتی برای کلانتری محل سکونت متهم احضاریه سایت میکند شما میتوانید از خود پلیس بخواهید که خودشان متهم را احضار کنند و یا برگه را بگیرید و به کلانتری محل مراجعه و سرباز بگیرید و متهم را احضار کنید

گام چهارم احضار متهم : 

اگر آدرس متهم را داشته باشید به کلانتری که وی در ان سکونت دارد مراجعه نمایید و با ارائه برگه احضاریه به دایره قضایی ازشون سرباز بگیرید و به محل سکونت متهم مراجعه نمایید . وقتی با سرباز به سراغ متهم رفتید 2 حالت پیش میاید

حالت اول متهم برگه را میگیرد و ابلاغ انجام میشود که طی آن 3 روز وقت دارد به پلیس فتی جهت ارائه توضیح مراجعه نماید

حالت دوم از دریافت برگه خود داری میکند که برای شما خیلی بهتر است چرا که به مجرمیت خود اعتراف مینماید و شما میتوانید حکم جلبش را بگیرید

توجه داشته باشید در این مرحله به هیچ عنوان با متهم درگیر نشوید و حتی اگر هم چیزی به شما گفت خیلی راحت بگذرید هرگونه درگیری میتواند برای شما در آینده ضرر داشته باشد

گام پجم حضور دوباره در پلیس فتی :

 اگر متهم طی 3 روز به پلیس مراجعه نمود که هیچ اما اگر مراجعه ننمود خودشان جلب وی را میگیرند در مورد ما مراجعه نمودند .در این مرحله هم باز پلیس شما میخواد و سعی میکنه مشکل را همانجا حل کنه اگر شما کماکان مصر باشید پرونده تکمیل و به دادیاری ارسال میشه

در این مرحله چند تا نکته هست که باید متذکر بشم تا این جای کار همه چیز دسته شما بود از این جا به بعد همانطور که در قانون هم پیش بینی شده جرم عمومی اتفاق افتاده یعنی اگر پرونده به دادگاه بره شما بعدا هم رضایت بدید بار هم ممکنه متهم بره زندان و ... حالا این با شما است که تصمیم بگیرید واقعا راضی به این کار هستید یانه راضی به اینکه برای متهم سوء سابقه درست کنید و ..... این مورد مهمی است چون از اینجا به بعدش دیگه دست شما نخواهد بود  نهایتا شما میتونید از شکایت خودتون صرف نظر کنید . اما پرونده جریان خواهد داشت

در این  مورد خاص ، نه من و نه تمامی مدیران جومینا تابحال اشخاصی نبوده ایم که راضی به زندان رفتن کسی باشیم و نه پول هایی مثل این گونه خسارت ها از گلوی ما ها پایین میره از طرفی من هم دیدم که مدیریان این سایت کاملا پشیمان هستند و ... خلاصه رضایت ندادم اما شروطی برای رضایت مشخص نمودم که فعلا این دوستان یک هفته وقت دارند که اجراش کنند .

نکته دیگه ای که بعد از این همه دوندگی باعث شد کمی نرم بشیم هم این بود که انصافا دیدم کسانی که ما ازشون شکایت کرده ایم 4 نفر طراح هستند که تازه اول راهند به یاد چند سال پیش خودمون افتادم حالا بگذریم یکسری دلایل شخصی هم داشتم که فعلا پرونده را به شرط اجرای شروط مسکوت گذاشتم اما بریم سراغ از ایجا به بعدش

اگر زمانی که شما را در پلیس فتی خواستند و متهم هم آنجا بود قائدتا یکسری از چیزها را در دفاع از خودش میگه هر جا که احساس کردید که بعد ها نمیتونه این دفاعیات را ثابت کنه از مسئول پرونده بخواهید ان را در پرونده ثبت کنه . این گونه موارد خیلی به زیرکی شما بستگی داره و فراموش نکنید که اصلا نیاز نیست عصبانی بشید حق باشما است در حال گرفتن ان هستید عصبانی شدن هم نداره

در این قسمت پلیس از شما میخواد که فردای ان روز به اتفاق متهم در دادیاری و یا خود مقر پلیس حاضر بشید

گام ششم حضور در دادگاه :

خاطرتون هست که گفتم ایتدا تمام قوانین را مطالعه نمایید . بسیار خوب این مرحله ، مرحله ای است که شما میتوانید مفصلا تمامی موارد قانونی را با ذکر دلیل برای دادیار ذکر کنید مثلا وقتی دارید به ماده ای استناد میکنید متن ماده وارده هم بنویسید قاضی نمیتونه همه قانون ها را به یاد داشته باشه برای همین تا متن ماده را میبینه متوجه میشه منظور شما چیست . در این متن شما هر ادعایی هم میتونید داشته باشید دقت کنید ادعا و نه اتهام . مثلا بگید من x تومان ضرر کردم و .... اما دقت کنید که اتهام بی مورد نزنید نکته مهم دیگری که در این رابطه هم وجود داره اینکه فرض نکنید چون شاکی هستید قاضی باید با شما رفتار دیگه ای داشته باشه اصولا در شریعت اسلامی رفتار قاضی با هر 2 طرف یکسان است اینکه شما حق را بخودتون میدید لزوما معناش این نیست که قاضی هم به شما حق بده . این شما ئید که میباید مستدل اثبات کنید صاحب حقید . متهم میتونه بگه من از همه چیز بی اطلاعم و این شماییئ که باید به قاضی اثبات کنید که وی اطلاع داشته است . برای این کار هم باید از قبل برنامه داشته باشید و موارد خود را بخش بندی کنید و از قبل هم برای سئوالات قاضی جواب آماده داشته باشید.

 یک نکته دیگه هم باید متذکر بشم . ببینید اگر قاضی سئوالی از شما کرد که جواب ان منجر به اتهام به متهم میشد تنها کافی است بگید من از نحوه ان بی اطلاعم و از دادگاه میخوام در صورت صلاحدید دستور تحقیق بده همین کافیه .

در این مرحله دادیار - قاضی حکم خود را میدهد اما این حکم 3 تا 4 مرحله بالاتر رفته تا تائید شود

میباید منتظر حکم نهایی بمانید

حالا فرض کنید حکم مطابق با نظر شما نبود باز هم راه های دیگری هست تا شکایت خود را به نحو دیگری در حوزه قضائی دیگری مطرح نمایید .

گام هفتم اجرای احکام :

پس از دریافت حکم نهایی ، این حکم به اجرای احکام میره تا با تایید مسئول مربوطه به اجرا گذاشته بشه

 

منبع



لیست کل یادداشتهای این وبسایت